STŘEDA 14.45 - 16.15 hod.
Zahájení: 29. ledna 2025
1× týdně 2 hodiny
Délka trvání kurzu: 12 týdnů
1.200,- Kč / semestr / důchodový věk
1.500,- Kč / semestr / věk 50+
Slezská univerzita jako člen Asociace Univerzit třetího věku nabízí a provozuje vzdělávací aktivity určené občanům v důchodovém věku. Při nedosažení hranice důchodového věku se cena navyšuje.
Učebna C 206, budova Bezručovo náměstí 14, Opava
(učebna vybavena PC, dataprojektorem)
Kurz je určen pro každého, kdo splňuje podmínku studia v programu Univerzity třetího věku; začíná z nějakého důvodu přemýšlet o stravování a chce dlouhodobě upravit své stravovací návyky.
Základy vyváženého stravování jsou smysluplné a logické a pro objasnění těchto základů si každý může vhodně upravit své vlastní recepty. Díky těmto úpravám a zdravému životnímu stylu pak lze našim tělům dopřát rovnováhu a tvořit vhodné podmínky pro správné fungování.
Podání přihlášky od 20.11.2024 elektronicky prostřednictvím zeleného tlačítka.
Zaplacení poplatku za semestr ve stanovené lhůtě obchodním centrem
Důchodový věk: 1.200,- Kč/akademický rok.
Věk 50+: 1.500,- Kč/akademický rok.
Kurz přináší základní přehled o tom, jak fungují lidská těla a kolik kterých živin těla potřebují. Posluchači se dozví, kde tyto živiny najít a jak si udělat chytrý nákup, aby byl plný správných živin. Součástí přednášek budou i sladké či slané ochutnávky jídel a ukázky konkrétních potravin.
Osnova přednášek:
1. Jak funguje lidské tělo, trávení potravy v ústech, v žaludku a ve střevech
2. Základy o vylučovací, kardiovaskulární a nervové soustavě, různé typy stravování, somatotypy podle stavby těla
3. Vysvětlení pojmu "vyvážená strava" a "zdravý talíř", důležitost pitného režimu a pravidelného pohybu
4. Správné velikosti porcí, jak udělat "chytrý nákup" (nutriční údaje uvedené na potravinách)
5. Bílkoviny - proč jsou pro tělo důležité živočišné i rostlinné zdroje bílkovin + konkrétní ukázky potravin a ochutnávka
6. Sacharidy - proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení pojmu glykemický index, jednoduché a složené cukry + konkrétní ukázka a ochutnávka
7. Vláknina - její důležitost a nezbytnost pro správné fungování střev + konkrétní ukázka a ochutnávka
8. Tuky - proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení rozdílu mezi nasycenými a nenasycenými tuky + konkrétní ukázka a ochutnávka
9. Vitamíny a minerální látky - důležitost mikroživin pro organismus, doplňky stravy a suplementace
10. Počítání vlastního bazálního metabolismu a protein faktoru, energetická bilance
11. Práce s kalorickými tabulkami, praktické ukázky
12. Nutriční porovnání konkrétních receptů, možnost převážení na bioimpedanční váze
e-book: Základy vyváženého stravování, Markéta Rožanská
(www.doprejTeluRovnovahu.cz/e-book)
kniha: Zachraňte své střevo, Igor Bukovský
web: Kalorické tabulky (www.zofapp.cz, www.kaloricketabulky.cz)