Cíle kurzu

Cílem kurzu je objasnit posluchačům základní pravidla vyváženého stravování, díky kterým mohou naše těla správně a zdravě fungovat. Posluchači si poté budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky tak, aby se mnohem lépe cítili. Vyváženou stravou a zdravým životním stylem mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.

Časový harmonogram

STŘEDA 14.45 - 16.15 hod.

Zahájení: 29. ledna 2025

1× týdně 2 hodiny

Délka trvání kurzu: 12 týdnů

Výše poplatku

1.200,- Kč / semestr / důchodový věk

1.500,- Kč / semestr / věk 50+

Slezská univerzita jako člen Asociace Univerzit třetího věku nabízí a provozuje vzdělávací aktivity určené občanům v důchodovém věku. Při nedosažení hranice důchodového věku se cena navyšuje.

Místo konání

Učebna C 206, budova Bezručovo náměstí 14, Opava

(učebna vybavena PC, dataprojektorem)

Klíčová slova

vyvážená strava, vyvážené stravování, správné stravovací návyky, zdravý životní styl

Pro koho je kurz určen

Kurz je určen pro každého, kdo splňuje podmínku studia v programu Univerzity třetího věku; začíná z nějakého důvodu přemýšlet o stravování a chce dlouhodobě upravit své stravovací návyky.

Základy vyváženého stravování jsou smysluplné a logické a pro objasnění těchto základů si každý může vhodně upravit své vlastní recepty. Díky těmto úpravám a zdravému životnímu stylu pak lze našim tělům dopřát rovnováhu a tvořit vhodné podmínky pro správné fungování.

Podmínky přijetí

Podání přihlášky od 20.11.2024 elektronicky prostřednictvím zeleného tlačítka.

Zaplacení poplatku za semestr ve stanovené lhůtě obchodním centrem

Důchodový věk: 1.200,- Kč/akademický rok.

Věk 50+: 1.500,- Kč/akademický rok.

Podmínky absolvování

Minimálně 60% účast na přednáškách.

Obsah kurzu

Kurz přináší základní přehled o tom, jak fungují lidská těla a kolik kterých živin těla potřebují. Posluchači se dozví, kde tyto živiny najít a jak si udělat chytrý nákup, aby byl plný správných živin. Součástí přednášek budou i sladké či slané ochutnávky jídel a ukázky konkrétních potravin. 

Osnova přednášek:

1. Jak funguje lidské tělo, trávení potravy v ústech, v žaludku a ve střevech

2. Základy o vylučovací, kardiovaskulární a nervové soustavě, různé typy stravování, somatotypy podle stavby těla

3. Vysvětlení pojmu "vyvážená strava" a "zdravý talíř", důležitost pitného režimu a pravidelného pohybu

4. Správné velikosti porcí, jak udělat "chytrý nákup" (nutriční údaje uvedené na potravinách)

5. Bílkoviny - proč jsou pro tělo důležité živočišné i rostlinné zdroje bílkovin + konkrétní ukázky potravin a ochutnávka

6. Sacharidy - proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení pojmu glykemický index, jednoduché a složené cukry + konkrétní ukázka a ochutnávka

7. Vláknina - její důležitost a nezbytnost pro správné fungování střev + konkrétní ukázka a ochutnávka

8. Tuky - proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení rozdílu mezi nasycenými a nenasycenými tuky + konkrétní ukázka a ochutnávka

9. Vitamíny a minerální látky - důležitost mikroživin pro organismus, doplňky stravy a suplementace

10. Počítání vlastního bazálního metabolismu a protein faktoru, energetická bilance

11. Práce s kalorickými tabulkami, praktické ukázky

12. Nutriční porovnání konkrétních receptů, možnost převážení na bioimpedanční váze

Co se naučíme

Po absolvování kurzu si posluchači budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky. Naučí se udělat „chytrý nákup" a vybírat potraviny tak, aby byly plné správných živin (a ne pouze plné „prázdných kalorií"). Správným stravováním mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.

Literatura

e-book: Základy vyváženého stravování, Markéta Rožanská

(www.doprejTeluRovnovahu.cz/e-book)

kniha: Zachraňte své střevo, Igor Bukovský

web: Kalorické tabulky (www.zofapp.cz, www.kaloricketabulky.cz)